2009. november 30., hétfő

Pozsgafa,majomfa...

bevallom őszintén úgy tudtam, hogy én egy majomkenyérfát nevelgetek. Ismerem ezt a növényt már több évtizedek óta, de még virágozni sohasem láttam. Eljött a virágzás ideje is. Nyáron egész nap tűző napon a teraszon volt a helye ( 3 cserép ), ahogy hidegre fordult bevittem egy kevésbé fűtött szobába, íme láss csudát! Meg akarja mutatni a virágját.



Ezt a példányt fának szeretném nevelni, folyamatosan tisztítom a törzsét a hajtásoktól, ötödik éve.



Az infó és a kép: A hónap pozsgása



Fajnév: Crassula Ovata (Mill.) Druce
Fotó: Zelenka Magdi
Gyűjtemény: Zelenka Magdi
Fam. Crassulaceae ( varjúhájfélék)

Szinonímák: Crassula argentea, C. obliqua, C. portulacea
Magyar nevei: pozsgafa, majomfa, japánfa

Crassula ovata virágKözismert növény, érdekes megjelenése és igénytelensége miatt sokan nevelik és szeretik, olyanok is, akik pozsgás növényekkel különben nem foglalkoznak. Talán ezért van olyan sok népi neve, nem csak magyarul, hanem más nyelveken is. A "pozsgafa" elnevezés teljesen helytálló, viszont halvány gőzöm sincs, honnan ered a "majomfa" név, a "japánfa" pedig teljesen félrevezető, mivel a távol-kelethez semmi köze, kivéve, esetleg, hogy ott is közkedvelt. Dél-Afrikából származik, Kelet Kapland-tól, északra Kwa-Zulu Natal-ig terjed. A természetben sziklás domboldalakon található, Aloe, Euphorbia, egyéb Crassula fajok társaságában.

LEIRÁS

Terebélyes, elágazó, bokros növény, 3 méter magasságot is elérhet. Törzse vaskos, húsos, barnás vékony kéreggel, mely idősebb korban felrepedezik és leválik. Levele kerekded, 3-9cm hosszú, 2-4 cm széles, vastag. Színe élénk zöldtől sötétzöldig, pirosas szegéllyel, mely nem minden változatnál szembetűnő. A levelek szinén apró pettyek, lyukacskák vannak ( hydathodes), különleges pórusok, melyeken a növény az anyagcserét végzi, de ezenkívül képes vizet is felvenni, és leadni. Ezek a pórusok jellemzők a Crassula nemzetségre, és bár más növénycsaládokban is megtalálhatók, más pozsgásoknál, mint pl. Cotyledon, Kalanchoe, Portulacaria, stb... melyekkel kinézésre könnyen összetéveszthetünk valami Crrasula-t, nincsenek jelen, úgyhogy segítségükkel könnyen megkülönböztethetjük a Crassula-kat más hasonló pozsgás nemzetségektől.

Télen virít, a virágzat a hajtáscsúcsból fejlődik, sok apró csillagszerű fehéres-halványrózsaszinű virággal. A pártalevelek száma 5, ugyanannyi a csészelevelek és porzók száma, de megeshet, hogy ugyanazon a növényen, négyszirmú virágok is megjelennek. A virágzás után száraz magtok fejlődik, mely a magok beérésével szétnyílik és sorsára engedi a számtalan porszerű magot.

5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Valamit nagyon jól csinálsz ! Húgomnak is van ilyen, de még sosem virágzott.

Névtelen írta...

Eszméletlen! ( "irigylem"...) Kb. a miénk is 6 éves lehet ( az ("alapnövény") - állandóan új hajtásokat is dugdosok,- ( az öreg télen a garázsban van) a "hajtások" a szobában ( fény/kb.+21,5C°-heti egy öntözés) - de nekem sem virágzott !
Na, majd adok én nekik.... :-) :-)
[ Igaz, tegnap tápszeres vízzel öntöztem... dafke !- ha azt mondják, hogy téli időszakban nem kell(ene) ]

Éva Dunakesziről írta...

:) Az enyém is éppen most virágzik. :)) ha tudnám mit tettem jól... De az is lehet, hogy leadták egymásnak a drótot: hé haver, van kedved egyet virágozni?
Mindenesetre várom az eredményt. :))

Névtelen írta...

...a majomfa név szerintem onnan ered, hogy a novény majmolja igazi fának a kinézetét- nekunk volt egy 3O éves majomfánk, minden évben virágzott:
a virágzás ezeknél a novényeknél néha a nem megfelelo helymiatt is van - a teleltetés más helyen!

Névtelen írta...

A megfelelő körülmények a majomfa virágoztatásához, a következők:


- Őszi hűvösebb esték beköszönte - alacsony hőmérséklet
- Nappalok rövidülése, hosszabb éjszakák - kevesebb fény
- Nyugalom, fagymentesség, huzatmentesség
- Ne kényszerítsük a növényt hajtásnövekedésre öntözéssel és tápanyagpótlással - kevesebb tápanyag