2009. december 7., hétfő

ambrosium: ‚mennyei lépesméz’, azaz Szent Ambrus


Az úgy volt, hogy előbb készítettem el a mézesbábokat, házikó elemeket és ma reggel bukkantam rá az idevonatkozó irodalomra. Ez valami csudijóóóó érzés!!!!
Ma este készítem a házikó összeillesztését, na persze senki nem várja Tőlem a mérnöki-statikai-, pontosságot a pontatlan sütés közben akárhova szétterülő tészta látványa után. Folyt köv....


Jacobus de Voragine: Legenda Aurea
(részlet)

Az Ambrus (Ambrosias) név az ámbrából ered, ami erősen illatozó és igen értékes fűszer. Ambrus igen értékes az Egyház számára, s mind szavaiban, mind tetteiben erősen illatozott. Vagy az ámbra és a syos, azaz ‚Isten’ szavakból ered, mintegy ‚Isten ámbrája’. Isten ugyanis őáltala, mint valami ámbra által, mindenütt illatozik, hiszen Ambrus mindenütt Krisztusnak jó illata (2 Kor 2,15) volt, s ma is az. Vagy az ambor, azaz a ‚fény atyja és a sior, azaz ‚kicsi’ szavakból ered, mivel atya volt sok fiú lelki nemzésével, fényes a Szentírás kifejtésével és kicsiny, alázatos életvitelével. Vagy, miként a Glosszáriumban olvasható: ambrosius: ‚mennyei illat’, vagy ‚Krisztus jó íze’; ambrózia: ‚az angyalok étke’; ambrosium: ‚mennyei lépesméz’. Mennyei illat volt illatozó híre által, jó íz szemlélődésének titkaival, mennyei lépesméz az Írások édes kifejtésével, angyali étek a dicsőség élvezésével. Életét, Ágostonnak címezve, Pál nolai püspök írta meg.

December 7.

Ambrus népünk ajkán Ambrúzs, Hambrus, Amborúzs, Ambarus, Ambró, Borúzs. Ágoston mellett a leghíresebb egyházatya, nagy szónok (†397). Mediolanonba... születteték – írja a Debreczeni-kódex* – e Szent Amborus, kit a méh, mikor a dajka lefeküdött volna a mulató palotába bölcsőjében a gyermök száját mögnyitva alunnéjék, azonközben egy raj méh szálla reája, mind orcáját s mind száját ellepvén és úgy zengedöznek vala, mint egy kaptárban vagy kosárban. Mely méhök oszton felkelvén róla oly nagy magasan felemelködének az égben, hogy alig foghatja vala meg az emböri szöm. Itt látván az ő atyja és megijedvén rajta, mondá feleségének: ez gyermök nagy embör lészön jövendőben. Egy eretnek egyszer látta Ambrust prédikálni. Látta, hogy egy angyal állana mellette és fülébe súgnája, amelyeket ő mondana.

Legendájának jellegzetes mozzanatáért Ambrust rajzó méhkaptárral szokták ábrázolni, ami emlékeztet szavának, himnuszainak édességére is. A méhkaptár ragadta meg a méhesgazdák és mézesbábosok érdeklődését, ezért választották Ambrust védőszentjüknek. Névünnepét valamikor misével és áldomással tisztelték meg.







Ambrus föltűnik Bártfa (1460), Szepeshely (Spišská Pohradie 1470), Bakabánya (Pukanec 1510), továbbá Csíkszentlélek (Leliceni 1510) szárnyasoltárain* a többi egyházatyák társaságában.

A Tridentinum előírja, hogy a barokk főoltáron legalább két egyháztanítót kell szoboralakban ábrázolni. Ezek leginkább Ágoston és Ambrus. Művészettörténeti szakirodalmunk tájékozatlanul „szent püspök” általánosítással emlegeti őket.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na, na ! Esetleg el kellene dönteni, hogy netezés van ?- vagy sütemény készítés ?- Mik ezek a "félkész" termékek itt ?- Valami (fehér) máz, vagy ételfestékes színezőanyagot szeretnék látni rajta !
Esetleg (blogíróknak) egy kis "szakmai továbbképzés" =
Miért szúr úgy a másik szálkaja
Igyekszem (majd) pár "adventi életképet" is küldeni...

Névtelen írta...

Eléggé el vagyok bizonytalanodva...(mint általában)- mert én csak az ámbrás cetet ismertem és az ámbrát ( mindkettőt tv-ben láttam)-
Itt van, hogy mire gondoltam :
Mi még az ámbra ?
(Előkelő helyre (2.) került a mai blogod a Googleban ! :-) :-) )
folyt.köv.

Névtelen írta...

(Szerencsém volt,- könyvemet gyorsan megtaláltam !)Szhay-Havas Ervin:Meglepetések enciklopediája (Képtelen kérdések,különös válaszok)
Kossuth K./1988 /19.old. Csak egy rövid idézet, mert nincs több időm...
Mi volt az istenek eledle ?
(lásd Iliászban és az Odüsszeiában is) az Olümposz csúcsán... "csodás ízű ambróziát falatoznak" ( és mézízű nektárt kortyolgatnak( ...
Ambroszia jelentése: "emberfeletti" -"isteni" (ti. táplálék) alkotóelemei : olaj,bor,méz,reszelt sajt és liszt. (!) ( A pép hidegen tálalandó)
A görög nektár szó jelentése bizonytalan, összetétele : az előbbi 5 összetevőkből kettő : a méz és a bor. Kb. ennyit ! - :-) :-)
*******************

Névtelen írta...

Persze, SZUHAY-Havas Ervin - az írója helyesen.
Kimaradt :
"A szerényebb sorsú pórnép egy liliomféle növény, az aszphodelosz (?) gyökereit őrölte meg estebédnek, néha makkal vagy mályvával keverve a szerény kását. (Ennyit, mert csak egyre rosszabbodik a történet... :-:-) )

kyba írta...

Na hát ez az ámbrás cet? Ez újdonság volt számomra!
Köszönöm a rengeteg infót,az ambrózia ( az istenek eledelét )összetevőit, no és a mézízű nektárt.
A mézesbábokról valóban hiányzik a motívum, majd hamarosan bepótolom.

Névtelen írta...

Még ezt itt (gyorsan)
takarékos izzóról