2009. december 1., kedd

...a természettől az univerzumig...

"Ez szellemének következő lépése: A szertelen résztől az egészig. Mert szemben a természettel, az univerzum a mi legszelídebb, legbensőségesebb, legemberibb szállásunk.
A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyülnek szeliden,
s nézik-nézik a csillagok

- ahogy azt József Attila írta már."

Pilinszky János megnyitó beszéde Korniss Dezső kiállításán
(Elhangzott 1965. augusztus 29-én Székesfehérvárott, az István Király Múzeumban)

KORNISS Dezső
(1908, Beszterce - 1984, Budapest)



Vörös csendélet 1935. Vegyes technika

A magyar avantgarde törekvések rangos képviselője. 1925-1929 között a Képzőművészeti Főiskolán Csók István és Vaszary János növendéke volt. Kassák Munkakörének és a Szocialista Képzőművészek Csoportjának munkájában is részt vett. A harmincas évektől Vajda Lajossal főként Szentendrén dolgozott, Bartók szellemében keresve a népművészet és a népi kultúra festői kapcsolatát. Az Európai Iskola tagja volt.

Korábbi munkái a konstruktív szürrealizmus egyéni termékei, majd kalligrafikus műveket készített. Fő művei közé tartozik a Rimbaud verseihez készített illusztrációsorozat.



Laokoon I ( Küzdés ) 1948. Olaj vászon

"Mozgatóereje, energiaforrása hirdetve-nem hirdetve, demonstrálva vagy nem demonstrálva csaknem mindig a valóság, az itteni valóság. Ám a felgyorsult időkben (vagy éppen ellenkezően, a lefojtott korszakokban) ez az energia külső hatásokat sodor magával. Az eredmény mindig etikus, mindig mesterigényű, mindig hibátlan. De sokszor emlékeket, reminiszcenciákat keltő. Ez látszik a korszak másik híres műve, a Laokoón vásznán is. Elragadó, kétértelmű, sokértelmű és frivol. De játékossága egy kicsit a Miró, egy kicsit a kentaurokat provokáló Picasso játékossága is. "
részlet Rózsa Gyula írásából.

Korniss Dezső csorgatásos festészete

Animációs filmekkel is foglalkozott. 1978-ban az érdemes művészkitüntető elismerésben részesült. 1983 februárjában a szegedi Móra Ferenc Múzeumban megrendezett tárlaton, valamint a Magyar Nemzeti Galériában és Hatvanban mutatta be alkotásait.

4 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Ezt a kék képet már láttam, de bavalom Kornisról nem sokat tudtam. Jó hogy bemutattad, kicsit utánanéztem. Meglehet csinálok egy diasort is a képeiből.

aranyos fodorka írta...

Hogy miért kapkod az ember kommenteléskor, nem tudom. Minden alkalommal vétek valami helyesírási hibát. Bosszant ! Bocsánat. Tudom, hogy 2 "L"...

Névtelen írta...

(Na, ezt én megint megkaptam! Nem kritika!-de elég sok időm elment arra, hogy megtaláljam azokat a "dolgokat", amik nekem hiányoztak! - mert van jó pár "lyuk" az életében ?- stb. szerencsére megtaláltam önéletrajzát,-(bár felesége nevét nem,csak vallását)- vajon volt-e gyerekük ?- stb. és ilyesmik.)
Bocs' ha nem a témához tartozik, -(de a rendszeres olvasók miatt is )
Tanácsok festményt vásárlóknak ?
(Még én sem jártam ott,-csak a fdsz.-en (kereteztetni) - nem tudtam, hogy megnyílott. Az illető 1947.novemberi szül. stb.) -

Névtelen írta...

Bocs' üzenet (elsősorban) @Aranyosf.-nak !
Bár terveidbe nem akarnék én beleszólni... szerintem Félegyházi László (1907.03.29.- 1986.december 25.) legalább annyira kevésbé ismert ?- vagy elfeledve ?- stb. (Elég sok "érdekesség" található róla a neten.)- bizonyára "kiadna" egy diasort...