2009. december 5., szombat

az „alakoskodásból” a krampusz és a gonoszűző virgács



maradt meg, napjainkra a krampusz is kikopott, és Szent Miklós utódjának, a Mikulás-nak az alakja is átváltozott Télapó-ra, akinek viszont már semmi kapcsolata nincs az ősi hagyományokkal.

Dömötör Tekla: Magyar népszokások
(részlet)

A Miklós-napi alakoskodás és a gyermekek megajándékozása hazánk nagy részében újabb keletű, a karácsonyfával együtt terjedt el. Csupán Nyugat-Magyarországon szólnak régebbi adatok Miklós-napi alakoskodásról, ahol a szokás osztrák eredetű. Egy 1785-ből származó csepregi tilalom említette ezt a szokást. „Minekutána ősi időktől fogva tapasztaltatott, hogy némelyek a lakosok közül a Szent Miklós püspök napja előtt való estvéli vagy éjszakai időben különféle öltözetekben és álarcokban járnak házról házra, s a gyenge gyermekeket is helyes elmével ellenkező, ijesztő, csúfos figurákkal rettegtetik, keményen meghagyatik, hogy senki a lakosok közül úgy gyermekeinek mint alattvalóinak ezentúl meg ne bátorkodjék engedni Szent Miklós előtti este az ily színes öltözetekben való járást.”


Bogdán István: Régi magyar mulatságok
(részlet)
A karácsonyolás

December 6-a, Miklós napja, már a középkorban gyermekünnep, hiszen Szent Miklós az ifjúság és a vándorló diákok patrónusa volt. A Miklós-napi szokás első hazai előfordulásáról Bod Pétertől értesülhetünk. Az 1757-ben megjelent „Szent Heortokrates” című munkájában így írt:

„Némely tartományokban a Szülők a gyermekeknek Sz. Miklós éjtszakáján ajándékotskákat tésznek el, s azt mondják, hogy Sz. Miklós hozta.”
Ez a nap azonban ősi gonoszjáró nap is volt, és a gonoszűzés szokása az előbbivel úgy keveredett, hogy az a gyermekek számára nem lett kedvező. Erről tanúskodik Csepreg 1785. évi statútuma is:
„Mindekutána ősi időktől fogva tapasztaltatott, hogy némely lakosok közül Szent Miklós püspök napja előtt való estvéli vagy éjszakai időben különbféle öltözetekben és álarcokban járnak házról-házra, s a gyenge gyermekeket… csúfos figurákkal rettegtetik, keményen meghagyatik, hogy senki [ezentúl ilyesmire] meg ne bátorodjék.”

Tehát a jóságos, minden gyermeket szerető Mikulás elődje, vegyes érzelmeket hordoz, a családok döntik el, hogyan használják fel gyermeküknél e nevelési szándékot, kihangsúlyozva a jó és rossz viselkedést.
A szakemberek körében megosztó a vélemény... Így tehát a XXI.sz-ban maradt Nekünk a mindig mosolygós, mindig megbocsátó, mindig ajándékozó, mindig "huj, de heppy, negédes, amerikás...csöpögős stori.

Azért van még olyan gyermek vers faragó, aki visszaidézi gyermekkora szép történetét a télapóval ( ha tetszik Mikulással )a báránybőr subás,a három pejkó húzta szánkón érkezőt és nem az ajándék lesők, ajándék követelőzők hadát helyezi előtérbe.
Ajándékot kapni jó, de ajándékot adni még jobb!


Csányi György: Télapó kincsei

"Télapó! Télapó!
Hol van a te házad?
Ki adta? Ki varrta
báránybõr subádat?

Meleg, jó szívednek
honnan van a kincse?
Zimankós hidegben
van, ki melegítse?"

Szánomat szélsebes
három pejkó húzza,
kucsmás fenyők között
kanyarog az útja.

Nagy piros szívemnek
jóság a kilincse,
s édesanyák mosolygása
a legdrágább kincse.

Hidegben nem fázom
egyetlenegyszer sem:
az õ bársony pillantásuk
átmelenget engem.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

(csak röviden ma...)
Nekem megadatott (?) - vagy 10-15 évig (?) voltam "Télapó"- "Mikulás" vagy nevezzük, ahogy akarjátok !
Nem csak az "üzemi ünnepélyen" !- hanem adott napon az "üzemi óvodában" is. ( munkaidőben...) - Szép élményeim vannak ! ( - a "dadus" is megitta a vodkát...nem csak én...) stb.
Ami fontosabb(?) - egy fiú,- ki emlékezett rám még óvodás korából - felnőtt, majd ott dolgozott ahol én,-és attól kezdve ő volt a "krampuszom!" - (Igen érdekes volt - bár elfelejtettem - amikor "kifaggattam", mikre gondolhatott kiskorában...) -
Más : kölcsönkérve a "Mikulás ruhát" - nyáron (anno) a balatonfenyvesi vasútállomáson megjelentem,- kb. 70-80 fiatalt "fogatunk!"- eszméletlen, hogy mi volt ott ! - ( késett a vonat, majd mindenki leszállt... és egyebek ) - na, igen... (retro történet ... bár vannak róla fotók is...) - (Később "újgazdagék"... autóval vittek a kis unokához "bohóckodni" (?) - hát... más idők voltak azok...)-
Mellesleg 1997-óta nem csináltam,- és már senkinek sem fogom!- sem pénzért, sem ingyen!)

kyba írta...

@x ma jót derültem a történeteden.
Hát a dadus nem csak a vodkát, de még a "vöriborit" (Vörös bor) is szerette.:-))) legalább is nálunk munkaidőn kívül.

Névtelen írta...

Sajnos, minden nincs a neten ! Nem tudom küldeni Vidák Zsolt kultúrtörténeti képregény sorozatát (A Mikulás története) helyette csak ez a cikk van
Ebadta Mikulás
Amúgy érdemes megvenni, vagy megnézni a Népszabadság Magazint -
(rádió-tv.műsor és cikkek)
kb. itt : na, elfelejtettem - majd legközelebb

Névtelen írta...

A csokoládé helyett :
Ezt nektek!-de hangosan!

Névtelen írta...

Nem sikerült - javítom (remélem)
Ezt a csoki helyett