2009. december 16., szerda

A ráckevei hajómalom...egy újabb örökségünk ...



Tegnap reggel jártam a helyszínen, már a tetőre rakják a fazsindelyt.Sajnos nem vittem a fényképezőgépem, de az eddig elkészült amatőr fotókból amit a fórumra feltettek mellékelek.
Ilyen volt régen:








Részlet Mendele Ferenc, címû mûszaki leírásából.
A hajómalom az energia átvétele szempontjából a vízimalom, pontosabban az ún. alulcsapós vízimalom sajátos típusa. Lényegében abban különbözik más vízimalomtól, hogy nem helyhezkötött, a folyóvízen úszó hajóként kezelték, kikötötték, lehorgonyozták. Nem építették partra, tehát nem volt végleges és szilárd összeköttetése a szárazfölddel. A hajómalom helyét változtatni lehet, hogy elõnyös vízjáráshoz, megfelelõ hajtóerõhöz jusson. Télen pedig éppen ezeket a nagysodrú helyeket kell elhagynia, csendesebb, védett "telelõ"-be vonulni, vagy parton vontatni, leszerelve a vízikerekeket, a vízjárót és a megtámasztásukra szolgáló völgyhajót. Õsiségét az mutatja, hogy a természeti erõt: a mozgó víz erejét használta fel munkagépek hajtására, mai ember számára primitívnek tûnõ körülmények között, romlékony faépületben, patriarchális technológiával. Elsõ adatunk errõl a malomtípusról i.u. a VI. sz.-ból ismeretes, Róma ostromával kapcsolatosan. A hajómalmokat általában a szélesebb, bõvizû folyókon építették, nálunk elsõsorban a Dunán, a Dráván, a Maroson, a Vágon és a Tiszán. A századfordulón, pl. még minden nagyobb dunamenti településnél megtaláljuk a hajómalmokat. A jövedelmezõbb és fõleg nagyobb energiával mûködõ gõz, majd villanymeghajtású malmok és az új gépek azonban tönkreteszik a tombácos malmokat. A versenyt új õrlõszerkezetek, szitarendszerek beállításával sem tudják felvenni az ún. "mûmalmokkal". Hazánkban a Dunán még 1955-ben Úszód alatt mûködött egy hajómalom, de ezt a XIX. sz.-i hajómalmot az 1956-os tavaszi jégzajlás összezúzta. A másik, viszonylag épen megmaradt hajómalom (Pakson) 1959-60 telén dõlt össze. Jelenleg már csak négy hajómalom mûemléki védelmét tudjuk biztosítani, ezek közül háromnak a házhajója is csak részben van meg. Viszonylag legépebben a ráckevei Gyurcsik-féle (12. sz.) hajómalom maradt meg a soroksári Duna-ágban. Egyértelmû és az õrlõszerkezettel is magában foglaló házhajóból, egy kisebb, fedetlen hajótestbõl, az ún. "völgyhajóból" és a két hajóra támaszkodó lapátos vízikerékbõl, az ún. "késségbõl". A malomhoz tartozik még egy molnárdereglye és egy malomladik is. A házhajó (malomhajó, fõhajó, malomház) alsó része egy tulajdonképpeni hajótest. A hajó vízfolyással szemközti része ék alakú, hullámtörõ kialakítású, melynek felsõ vége díszítményes, csigafaragású, ún. "orrtõkében" végzõdik. A hajótest ellenkezõ, hátsó vége, a "tükör", a hossztengelyre merõleges felületû.

Az alábbi fotókat Zsarnovszkiné készítette



4 megjegyzés:

Névtelen írta...

(Írhatom én a "kommneteket"...pl. előző nap is javasoltam...mostanában fényképezőgép legyen mindig kéznél...) :-)
OK! - [érdekes téma ] - (vízimalom)- jut eszembe, 2 havi víz+csatorna számlám végre megérkezett... befizetési határidő( volt) dec.14.... szóval : ha meghallom : VÍZ... ... na, ne bonyolítsam!
*********************
Kérdés : van-e víztorony felétek ?- mert pl. van a neten valamilyen honlapjuk...
Más : (emlékezetből) - elég nehézkesen (?) - de pl. Mohácson - valahogy - megmentettek egy malmot ! (?) - ( nem voltam a mai témára felkészülve) - valamilyen régi malom (?) Pécsett meg leégett... - (?) - na, de az "őrlés és a liszt téma" = @Aranyosfodorka témája ! :-) :-) Lásd még ( orfűi malom... és ilyesmik)

aranyos fodorka írta...

És ez most újra működni is fog, vagy csak valami múzeum lesz belőle ? Az orfűi malomban az a jó, hogy ez "rendesen" dolgozik, mi több, alkalmanként a molnár kenyérsütési bemutatót is tart.

kyba írta...

Úgy tudom, hogy alapítvány fogja "Ráckevei Molnár Céh "működtetni, mint idegenforgalmi látványosság.
Belül mindenben megegyező a régivel. Már elkészültek a gépi szerkezetek. Igen, búzát is őrölnek majd benne ( egy maroknyit amit a látogató a jegy árához kap.Saját elnevezésű rozé bort is árulnak majd. Valahogy így "bort,búzát békességet". Egyáltalán örülni lehet még annak is, hogy visszaemlékeznek és a megmaradt elemeket van aki újra beépíti és a hiányzókat elkészíti. Bizonyára nagyobb gyakorlati haszna lenne, ha még kenyérsütésre is őrölne .Lehet, hogy azt az EU nem igen díjazná.

kyba írta...

@x-nek, úgy jártam én is, hogy két Bió-pannoniás számlát kaptam egyszerre, egy 7-hótól 9-ig a másik 10- hótól12-ig. Másodiknak a bef.hat.ideje. 2010.01.08., de akkor mondták be a hírekben, hogy jan.1-től a posta, csak a kibővített új sárga csekket fogadhatja el. Én gyorsan feladtam azt is, hogy ne kelljen futkosni a feladás miatt, mert gondolom nem fog a Bió-Pannonia cég új csekket küldeni. Remélem megkíméltem magam egy kis bosszúságtól!