2009. június 16., kedd

Akinek animációs bábjaitól elcsendesedtek az esték



Foky Ottó 1927. június 15-én született Sárhidán. Tanítóképzõt végzett Budapesten 1949-ben, majd az Iparmûvészeti Fõiskola Színpad-Film Fõtanszakán diplomázott. 1956-tól nyugdíba vonulásáig a Pannónia Filmstúdió animációsfilm rendezõje és tervezõje. Itt tervezte Imre István filmjeinek bábfiguráit, majd 1962-tõl önálló rendezõként dolgozott. Foky Ottó évtizedeken át készítette híressé vált bábanimációs filmjeit. Az õ munkája a Babfilm, a Bizonyos jóslatok, az Ellopták a vitaminomat címû rövidfilmek, a Mirr-Murr.




A Legkisebb Ugrifüles, vagy a Misi Mókus kalandjai címû mesesorozatok. Több, mint száz televíziós mesét, gyermekfilm sorozatot és reklámot köszönhetünk neki, de õ volt az alkotója a híres Tévé Macinak is.




Munkásságáért 1964-ben Munkácsy Díjat, 1970-ben Balázs Béla Díjat, 1977-ben Érdemes Mûvész, 1982-ben pedig Kiváló Mûvész kitüntetést kapott. Foky Ottó a Manifeszt tiszteletbeli tagja.

2 megjegyzés:

@ x írta...

OK ! Elcsendesedtek az esték ?... Már akinek volt tv-je,- ill. valahogy más idők voltak azok ! - ki ki döntse el, hogy jó volt-e ?- "visszasírjuk-e " ?- vagy csak (tudat alatt?) - a fiatalságunkról (?) ábrándozgatunk ?-
(Aki nem tudná : JOSHI BHARAT (?) - vagy ki a franc... is "bábművész" volt anno - Pécsett ! - micsoda különbség ?...)

kyba írta...

Bizony, gyermekeim esténként a TV maci zenéjét hallva hívták egymást, " gyere köpött a maci ( fogmosás után )jön a mese". Nálunk a családban ez szállóigévé vált. Még felnőtt korban is mondogatták, ha eljött az idő a lefekvésre. Jó visszaemlékezni rá!