2009. június 29., hétfő

„A művészet nem a láthatót adja vissza, hanem láthatóvá tesz.”

Paul Klee (Münchenbuchsee, Svájc, 1879. december 18. – Locarno, 1940. június 29.), svájci festő, grafikus


http://www.virtual-art-museum.com/u_03014_art_gallery.php
Münchenben tanult. Egyik alapítója volt a Die Blaue Vier csoportnak. 1922 és 1931 között a Bauhausban tanított Weimarban, majd Dessauban, illetve Düsseldorfban, míg a nácik el nem bocsátották. 1933-tól Svájcban élt.

Kezdetben grafikusként működött. Irodalmias természetű, gyakran bölcselkedő képeket készített. Később mind érzékenyebb és átszellemültebb, technikájában pedig felszabadultabb lett. Sokat segített ebben számára Vaszilij Kandinszkij barátsága. 1912-ben Párizsba, 1914-ben Afrikában járt. Ekkor talált rá saját színvilágára. Akvarelleket, olajképeket, temperákat és pasztellképeket is készített. Ugyanakkor nem hagyott fel a grafikával sem.

A látható valóságon túli különleges érzékenységű világot alkotott, illetve fedezett fel gazdag, rejtélyes asszociációs térrel. Teoretikusnak is kiváló volt. Tudta, hogy mit csinál, és azt szavakban is meg tudta fogalmazni. Rendkívüli hatással volt a modern képzőművészetre és az iparművészetre is.

Klee művészetétől távol áll az avantgárd ricsaja. Nem sorolható be semmilyen stílusirányzatba, annak ellenére, hogy szintézist csinál több stílusból. Emberi alkata szerény és a művészet fejlődését is a háttérből segítette. Ő inkább egy intellektuális alkat. Kandinszkijjal szemben nem annyira szenvedélyes, inkább a dolgok meditatív mélysége érdekli.

Stílusát leginkább gyerekrajz és az ábrázoló geometria egysége jellemzi.
Paul Klee Festészet


Music by: Talk Talk Track: New Grass Album: Laughing Stock

3 megjegyzés:

@ x >>> írta...

Derűs napot !
(Kedvelt mondásai egyike : "Hibát csak az követ el, aki dolgozik ! " -Bocs',de én azt olvastam a neten, hogy P.Klee január 29-én halt meg !(1940)és nem június 29-én. OK !- nem túl lényeges.
Viszont a "Bauhaus- témánál" mindig megjegyzem : Breuer Marcell (ráadásul Pécsett született) stb. 1902-1981 és ő (állítólag) július 01-én halt meg ! ( holnap (szerda) lesz 01 ) - Jó kérdés, hogy ismerhették -e egymást Klee és Breuer ?
*********************************

@ x >> írta...

Bocs' természetesen az ÉN kedvelt mondásaim egyike, nem Klee,vagy Breuer mondta ! :-) :-)

kyba írta...

Az Ekultúra honlapon a tegnapi nap azaz jun.29. van a halála időpontja jelőlve.
Na most kinek lesz igaza?