2009. június 21., vasárnap

Ízelt lábú kolibri avagy a kacsafarkú szender

Szombati napon a teraszon ücsörögve érdekes hangra és egy nagyon gyors mozgású rovarra lettem figyelmes. A teraszon lévő futómuskátlik körül, mint a kolibri madár egyhelyben gyors szárnycsapásokkal nyújtogatja hosszú nyelvét v. szívókáját a virág belseje felé. Ez a látvány fenséges volt, életemben ilyet még nem láttam !
A gyors mozgása és helyzetváltoztatása miatt nagyon nehéz volt lencsvégre kapni!
Így sikerült a sok közül három.

Ni,ni valami repked...

sk.fotó
A kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a szenderfélék (Sphingidae) családjához tartozó faj.


Elülső szárnyai barnák, alig észrevehető harántsávokkal, a hátulsók aranysárgák. Az elülső szárny 1.8-2.5 centiméter hosszú. Potrohán feltűnő fekete-fehér farpamacs („kacsafarok”) van. Ennek segítségével kitűnően tudja kormányozni magát, amikor sebes, zúgó repüléssel a virágok között cikázik.
Hű,de gyors vagy...

sk.fotó

A lepke erdei tisztásokon, erdőszéleken repül, de gyakori a kertekben is. Május és november között 2-3 nemzedéke van. Vándorlepke, hazánk egyes szubmediterrán jellegű területein, például Pécs környékén áttelel és állandó. Napközben látogatja a virágokat, kolibrifélék módjára lebeg előttük, és igen hosszú pödörnyelvével szívja a nektárt. Röpte rendkívül gyors.

Na most meg vagy...

sk.fotó








A profi fotó, ( amit nem én készítettem ) az ÍZÉ.hu oldalról.

1 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Igen, igen, Pécs környékén sok van belőlük. Az én loncomra minden nap jönnek, de még sosem jutott eszembe fényképezéssel próbálkozni, mert olyan hihetetlenül gyorsak. A Te képeid - ehhez képest - elég jól sikerültek.