2009. június 24., szerda

Amiért beszél hozzánk Raffay Dávid kutyás lánya..

Raffay Dávid: Kutyás lánya a Vigadó téren
2007, Budapest, Vigadó tér, bronz, életnagyság



A szobor átadásakor ezekkel a szavakkal kísérte és értékelte az ifjú tehetséges szobrász alkotását Antall István:

Állati hűségünk: humánum

Egyedül az vonzó az emberben, amit állati mivoltából megőrzött, átmentett a mának. Az állat életében, az állati társadalomban nincs önzés, és nincs hazugság, csak adottság van, képesség van és tudás. A természet rendjét nem bontja meg semmi, a viszonyok, a rangsorok, emiatt az értékek is, a kegyetlenségig tiszták és átláthatók, a botlást nem követheti önfelmentő magyarázat, mert a tévedés többnyire maga a vég. Csak a megmaradás számít, csak a fajfenntartás lehető legmélyebbre kódolt üzenete: az önfeladásig, az önpusztításig folytatott küzdelem a csapatért, a falkáért, az utódokért. Nincs egyrészt és nincs másrészt, nincs esélye a mérlegelésnek, a kitérésnek, csak természet van, a minden áron továbbadandó, átörökítendő teremtő jel.

Hiába került az állat évezredekkel ezelőtt emberi közösségbe, lett része az ember életének, az állat játéka mindig a megmaradás drámája szerint zajlik, legfeljebb az ember kedvét leli mindabban, amit az ösztönök az egymásra utaltság körén belül még tűrnek és elviselnek.

Eképpen nem a közönségnek való kedveskedés, és nem a könnyen sápadó idill felidézése vitte Raffay Dávid művészi elképzeléseit, mindennapi szobrászatát az állatvilág, az embervilág közelébe. Sokkal inkább az ösztönök, a lélek rezdülése, az izomkötegek mozdulása, a kapcsolatok mélylélektani bonyolultsága, a látható bőre alatt sejlő, a gerezna mögött rejlő folyamatok, az ebben mozduló sejtések foglalkoztatják. Csak a teljes közöny és a nagyképű tájékozatlanság hiheti azt, hogy ez a szobrászat - ábrázoló, elbeszélő, irodalmias eszközökkel operáló, a manierizmus vagy az üres klasszicizálás pózaiba dermedt látványosság.

5 megjegyzés:

@ x írta...

Az említett szobrot a valóságban nem láttam,- próbáltam rákattintani, de attól sem lett nagyobb. Egyáltalán nem baj, hogy - bár az ilyen "stílusú" (?) alkotások tetszenek nekem,- a kutya itt nem különösebben. Valamennyire "vitatom" az állatok tulajdonságainak "felmagasztalását!" Csak-csak érdemesebb pl. Csányi Vilmos vélekedéseit (kutatásait) megismerni. Pl. "nincs hazugság az állati társadalomban?"...hát... azért jó pár "csalást"- becsapást és egyéb trükköt alkalmaznak! ( nem sorolnám fel) -
Témához : (szobor) pl. Szeged sétálóutcájának két végében is vannak,- ill. remélem nem bronzból vannak ezek !- csak bronzot utánzó anyagból.

@ x írta...

Szívesen megtudtam volna többet Raffay Dávidról ( Dombóvár ?- ..."Salvador Dalí-szerű jelenség...stb.) Na, de a Google keresőbe írva- 3 x vírus jelzést kaptam,- így aztán annyi !
Hát, majd vigyázzatok !
Ki ne feledjem, (hallom tegnap tv.) : a kutyáknak 13 -féle vércsoportjuk van ? (...) - majd ellenőrizendő !

aranyosfodorka írta...

Kutyás témához nekem csak annyi a megjegyzésem, hogy akinek nem volt kutyája, aki nem szeretett igazán kutyát, annak valami fontos dolog marad/t/ ki az életéből.
Kutyák nélkül ugyanis lehet élni, de minek ?

Unknown írta...

Kell a kutya és a macska is.

@ x írta...

Mivel épp' egy másik blogban is kutyáról "esik" említés : csak annyit (még) - Spektrum tv. 18.30.órakor ?- "A póráz két végén" c. sorozat - kb. 20... valamennyit már láttam a a kb. 40-ből! (ismerjem el, gyakran nem is az állat a hibás, hanem az "állattartó".)-