2009. április 20., hétfő

Életében egy képet adott el...,


Joan Miró

Joan Miró (Barcelona, Sapnyolország, 1893. április 20. - Palma de Mallorca, Sapnyolország, 1983. december 25.); katalán (spanyol) festőművész, grafikus és keramikus. Pablo Picasso és Salvador Dalí mellett a harmadik világhírű katalán modern festőművész.

Képein a valóság és a képzelet keveredik, festményein nincsenek formák, nem találunk rajta egyebet, mint elemeket, kezdetleges formákat. Művei szinte gyermekrajzokhoz hasonló bájjal és humorral rendelkeznek, ugyanakkor több modern festészeti stílus jellemzőit is tükrözik. Mottója: "Én nem találok ki semmit, én mindenre rátalálok."

1886-ban Párizsba költözött, később pedig Arles-ba, ahol a dél-franciaországi fény és a színek teljesen magukkal ragadták. 1887-ben és az ezt követő években alkotta meg remekműveit, alig néhány év alatt. Műtermében a falat rövidesen elborították a képek: önarcképek, csendéletek, tájképek. Sorsának talán legtragikusabb eleme, hogy e remekművekből egész életében csak egyet tudott eladni.

Az 1940-es évektől kezdve számos dekoratív kerámia falképet is tervezett, például a Barcelona-i repülőtér kerámiafala is az ő munkája.

Alábbi festményének címe: Landscape (The Hare), azaz Tájkép (A nyúl), 1927-ben festette. Jól látható rajta egy spirális alakzat, mely a kép majdnem felét elfoglalja, azaz igen nagy hangsúlyt kapott.

Nincsenek megjegyzések: