2009. április 28., kedd

Teázás közben...


Az úgy volt...., hogy citromos teát készítettem egy tavaszias reggelen a munkahelyemen, kortyolgatás közben nézegettem a bögrén lévő romantikus jelenetet.

Kíváncsivá tett, vajon lehet-e többet megtudni erről a 80-as évekből itt maradt porcelánról. Megfordítottam, Włocławek porcelana a felirat. Vajon az 5 db-os készletből mindnek ugyan az a jelenet díszíti az oldalát?



Találtam egy másik jelenetet, erre később az unokám azt mondta, amikor meglátta a fotót:-" Nézd ez a Csipkerózsika a meséből!"






A Google keresőben és képek nézegetése közben találtam az alábbi hasonló porcelánokra és a készítési helyére:

Włocławek lengyel város a kujáviai-pomerániai vajdaságban, a Visztula partján a Zgłowiączka folyó torkolatánál, járási székhely. Kujávia egyik legnagyobb és legfontosabb városa, Kujávia fővárosa, püspöki székhely.
Történelem
A 11. században már említik a várost. 1123-ban Gniezdói érsekség birtoka lesz. 1261-ben városi jogot kap.
1657-ben a svédek lerombolják a várost.
1793-ban Poroszország része lett, majd 1831-ben Oroszország megszállta.
Az első világháborút követően Lengyelországé, majd a második világháborúban Németországé lett. 1945 óta ismét Lengyelországhoz tartozik.





4 megjegyzés:

Unknown írta...

Gyönyörűek!

amari írta...

Be kell valljam, nem hallottam erről a porcelánról. Régimódi de kedves.

@x írta...

Köszöntök mindenkit !
Majd azért "alapos kutakodást" kérek !- nehogy később kiderüljön, hogy a "herendi csaló csapat" készítette azokat is !
Piros pont ! = amikor - bárki is - úgy ír (bármiről is ) hogy előzőleg egy kissé "szétnéz a neten" - hisz' (tapasztalom) kommentelni vagy blogot írni de sok mindenki tud... és szót sem ! - mennyi hiszékeny ember van ? -
(Kérdésem már csak az lenne , hogy mikrohullámú sütőben is használható ?- melegítés ) - stb. Na, de inkább nem kipróbálni !
Jókat !

kyba írta...

Ez Lengyel porcelán,(nagyon vallásos, hithű életet élő nép ) talán nem követik a Magyar furfang, mindenáron csavarunk egyet a dolgokon... cimű dolgos életet. A hamisítóknak is nehéz munkával, tudással kellett elérni a kívánt célt! De, ismerjük el tehetség kell hozzá!(nem védem őket)
A mikróban nem lehet használni, mert "aranyozott"? a díszítése.