2009. április 17., péntek

Gyermek irodalom grafikusa, illusztrátora...



Hincz Gyula vásznai, grafikái

2008-ban a pesti Belváros szívében nyílt meg a 20’21 Galéria, amely eddigi tárlatai alapján hiánypótló és bátor kezdeményezésként értékelhető. Bátor, hiszen a jelenlegi roppant terhes gazdasági helyzetben vállalta fel a művészetpártolás, támogatás amúgy is nehéz, ámde kétségkívül gyönyörű feladatát. Hiánypótló pedig, mivel a galéria tulajdonosai, miként az már most bebizonyosodott, a modern magyar művészet jeles, jól ismert alkotói mellett, szeretnének az ismeretlen életműveket is feltárni, miként tették a naiv festészet szinte mindenki által látott, de csak kevesek számára ismert naiv festő, Vankóné Dudás Juli (1919-1984) munkáit bemutató első tárlatuk esetében.

Valamint most, az új esztendő első hónapjaiban, amikor pedig a Vaszary János és Rudnay Gyula tanítványának Hincz Gyulának (1904-1986) gazdag festői és grafikusi munkásságát mutatják be a közönségnek.

A február 18. és március 18. között megtekinthető kiállításon Hincz Gyula nagyméretű vásznai mellett, a rendkívül kifinomult pasztellek és grafikák nyomán tárul fel egy olyan alkotó életművének (szín)pompás részlete, amely már jó ideje vár a felfedezésre. Nem túlzás azt feltételezni, hogy ezzel a tárlattal a szervezők egy nagyszabású oeuvre katalógus alapjait rakták le, amely ha megszületne, végre együtt láthatnánk Hincz munkásságát, amely a fentiek mellett magában foglal szobrászati alkotásokat éppen úgy, miként nagyszabású murális és üvegművészeti munkákat (Budapesti Műszaki Egyetem üvegmozaikjait, és ablakai, a Kertészeti Egyetem aulájának muráliái), gobelinterveket és színházi díszletterveket.

No és persze Weöres Sándor Bóbita című könyve is egészen „másként szólna” Hincz grafikái nélkül.


Nincsenek megjegyzések: