2009. április 25., szombat

Lássunk, ne csak nézzünk...

SZIMMETRIA ÉS KONCENTRIKUS SOKSZÖGEK
Népművészet

Mind a tengelyes, mind a középpontos szimmetria gyakran megfigyelhető a
népművészetben, akár szőnyegeken, hímzéseken, terítőkön, akár tányérokon, cserépedényeken például. A lenti példákon koncentrikus köröket és négyszögeket is felfedezhetünk.
Rátétes hímzés


Középpontosan szimmetrikus tányérminta






Anyagminták
Anyagminta - koncentrikus körök




A mellékelt csomózott szőnyegen koncentrikus négyzeteket helyeztek el.





Épületek, építmények

Egyesült Államokbeli Pentagon épülete, mely koncentrikus ötszögekből áll Pentagon épülete, Washington


Koncentrikus alakzatban lerakott térkövek
Érdekességek között láthattunk már sokszög alakú térköveket. Ezeket a köveket lerakhatják koncentrikus kör alakban is.



Kupolákra feltekintve koncentrikus mintákat fedezhetünk fel. Ez a kép az Egyesült Államokbeli Austin városának kupoláját örökíti meg.

Kupola koncentrikus mintákkal



Képzőművészet, festészet
Wassily Kandinsky

Wassily Kandinsky (1866-1944) orosz festő, a 20. századi festők egyik leghíresebbike.
Kandinsky jellegzetes stílusa lassan, fokozatosan, hosszú évek alatt alakult ki. Korai festői korszakaiban élethűen ábrázolta, amit látott, például tájképeket festett. Később azonban egyre inkább az absztrakció felé fordult, vagyis nem azt festette le élethűen, amit látott, hanem inkább amit gondolt, amit ki szeretett volna fejezni. Moszkvába való visszatérésekor pontosan az absztrakció volt az, amit Moszkvában teljes mértékig elutasítottak, sőt, minden formájában be is tiltották, ezért ment vissza Kandinszky később Németországba. Itt a Bauhaus nevű, absztrakt építészeti és képzőművészeti iskolában tanított. Stílusa ebben az iskolában forrott ki igazán. Festményeiben egyre nagyobb szerepet kaptak a tiszta geometriai alakzatok, például egyenes vonalak, körök, háromszögek. Franciaországi korszakában azután vonalai finomodtak, bár megmaradt a geometriai alakzatok fontossága, már kevés szigorú egyenes vonal szerepelt képein.

Korai korszakából két festménye is származik, melyen koncentrikus alakzatok láthatók. az egyik koncentrikus köröket ábrázol, másik pedig csúcsára állított, koncentrikus négyzeteket. A festő a színek használatát gyakorolta ezekkel a képekkel.
Wassily Kandinsky festménye
(Koncentrikus körök)


Wassily Kandinsky festménye
Color Studies
(Színtanulmány)








Victor Vasarely

Victor Vasarely (1908-1997) a leghíresebb XX. századi magyar festők egyike. 1908-ban Pécsett született, Vásárhelyi Győző néven. Gyermek- és ifjúkorát Pécsett töltötte.

Festészetének leghíresebb korszakai a Fekete-fehér, Kristály-, a Vonal- és Egyetemes struktúrák korszak. Mindben nagy szerepe van a szigorú, szabályos geometriai alakzatoknak, valamint ezek szinte optikai csalódást okozó, mozgást sugalló elrendezésének. Egyetemes struktúrák korszakában, melyben összes eddigi törekvése összeforr, négyszögekből, majd hatszögekből, végül nyolcszögekből megalkotott képei köröket, sőt gömböket formálva 3 dimenziós térbeli ábráknak tűnnek. Nem hiába mondják Vasarely-t az optikai művészet, az op-art (az 1960-as években elterjedt művészeti irányzat, mely az 1920-as évek konstruktivista irányzataiból indult ki) legkiemelkedőbb alakjának.

A középpontos szimmetria megjelenése Vasarely képeiben:

Vasarely koncentrikus sokszögeket is szívesen választott festményei témájául.
Az alábbi képeken például koncentrikus köröket és négyzeteket láthatunk.


1 megjegyzés:

@x írta...

Bocs' nem "kötekedés" - és ha írtam volna (?) - elnézést. Egyes /bizonyos "vélekedések" szerint Vasarely 1906-ban született,- (de sebaj) - szerencsére elfelejtettem a történetet, ki mondta,hol és mikor.
(tv ?- újság ?- stb.)
Ha egyszer - majd - a "bauhausról" is írnál - ( mert a kedvencem...) akkor előre is kösz' ! - :-) :-)
Azzal kapcsolatosan is vannak/lennének "pécsi vonatkozások". ( bár bizonyára tudod ) - legfeljebb a blog olvasói kevésbé. (?)