2009. április 15., szerda

A XV. sz.polihisztora Leonárdo da Vinci



Zseni volt Szókratész, Shakespeare, Newton vagy épp Einstein is, de ők szűkebb területen működtek. Leonardo ser Piero valódi polihisztor volt, akármihez fordult, kiválót alkotott. Felsorolni is nehéz mi minden volt: festő, szobrász, haditechnikus, feltaláló, mérnök, matematikus, anatómus, zenész, építész, filozófus és erőművész.
557 éve e napon született - legnagyobb valószínűség szerint - a Vinci melletti Anchianoban. A város jegyzőjének törvénytelen gyermekeként az édesanyjánál nevelkedett, majd 16 évesen a közeli Firenzében tanult festészetet. Diákévei alatt dolgozott a megélhetéséért, így alakult ki legendás ereje (puszta kézzel törte a patkót).
30 évesen kapta az első igazán komolynak mondható megrendelését: Sforza lovasszobrát, amit mégse fejezett be. Ugyanis sorra kapta közben (lám a reklám ereje) a kisebb, de drágább megrendeléseket, ami miatt nem maradt erre ideje. A 15. században elkészítette az Utolsó vacsora c. freskót, amelyet már kortársai a legpompásabb freskónak tituláltak.


Ekkora sikert nem arattak, de híres festménye a Sziklás Madonna, a Hermelines nő, Keresztelő Szent János.

1502-ben Cesare Borgia szolgálatába állt, akinek hódító törekvéseit új haditalálmányaival próbálta segíteni. Feltalált különböző ostromgépeket, puskákat, ostromtechnikákat, hadihajót, sőt a tankot is, bár a motort nem, így az nem mozdult. Emellett mellékesen feltalálta az ejtőernyőt is.

Ezek után kezdte el festeni legismertebb képét, a Mona Lisát (La Gioconda), amely 3 évet vett igénybe, állítólag a mosolya miatt. Valójában inkább egy másik munka, Az anghiari csata freskó elkészítése vette el ideje javát.

1513-ban a pápa kérte fel a Róma környéki mocsarak lecsapolására készítsen tervet, ugyanis Leonardo addigra már számtalan hidat, csatornát, öntözőrendszert tervezett. Ezen feladatnak is eleget tett, nem ő tehet róla, hogy ez (akkor) nem valósult meg.

1517-ben I. Ferenc, francia király meghívásának tett eleget, de (talán a hidegebb klíma miatt) megbetegedett és 1519. május 2-n elhunyt.

2 megjegyzés:

@ x >> írta...

Gondolom, ide hiába írom be ezt a linket,- de akit érdekelnének a legfrissebb "hírek" (?) =
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=24211

kyba írta...

Melyik témához ajánlod, mert a holdra szállást pont tegnap néztem meg.
a másik blogban ajánlottad és úgy jutottam el.