2009. április 21., kedd

Síkból kiemelkedve avagy a természet csodás formái...

Spirálok a természetben



Ha mondanunk kellene egy példát, hol fordul elő a természetben spirális alakzat, biztosan mindenkinek a csigaház lenne az első, ami az eszébe jutna. De nézzük, mennyi érdekes példát találunk még a csigaházon kívül!
Csiga ábrázolása a gyermekrajzokon:

Spirálisan növő kaktusz

Olyan növények is találhatóak szép számmal a természetben, melyek levelei spirális alakban nőnek. Akárcsak ez az agave nevű kaktuszfajta.

Forrás:
http://www.seriocomic.com/image/42/

Ez itt egy spirál alakú korall a tenger mélyéről, a neve Iridogorgia. Ezt látva talán eszünkbe jutnak a fényes tűzijátékok, ahol egyes rakéták spirális utat járnak be fellövésük után.

Forrás:
http://oceanexplorer.noaa.gov/explorations/03mountains/
logs/jul13/media/iridogorgia.html Spirál-alakú korall
Salt Lake - Spiral Jetty

Az Egyesült Államok Utah államában található a Salt Lake nevű sós tó, melynek partjánál a hullámok egészen szabályos spirális alakzatot hoztak létre a kikristályosodott sóból, kövekből és egyéb törmelékekből. A hely neve Spiral Jetty.

Forrás:
http://www.robertsmithson.com/earthworks/spiral_jetty.htm

A szerpentinutakat is ismeri mindenki, melyek spirálalakban kanyarognak felfelé a hegyre. Létezik azonban olyan szerpentinút is, melyet maga a természet alakított ki, bármilyen hihetetlennek is tűnik. Ez a spirális domb Hollandiában, Emmen-ben található.

Forrás:
http://www.robertsmithson.com/earthworks/spiral-hill_b.htm Természetes szerpentinút
Spirális galaxis - M81

Az eget kémlelő csillagászok is gyakran bukkannak rá spirális alakzatokra, sok csillagrendszer (vagy galaxis) spirális alakú, például a Tejút is az. A képen látható galaxis neve M81.

Forrás:
http://www.spacetoday.org/DeepSpace/Telescopes/
GreatObservatories/SIRTF/SIRTF.html

2 megjegyzés:

amari írta...

Nélkülünk /=emberek/ is vannak csodák, ugye ?! Sőt....

@x írta...

Bocs' > közismert (?) ami rólam el van terjedve, hogy "mindennek ellentmond(ok) - ill. "éreztetése annak", hogy "kinek képzeled te magad ?" ( = én) - stb.
Természetesen "jó" ez a téma is , viszont : kezdetben( nem szívesen "mélyedtem bele" = mert : annyi minden - misztikus- jelentést (is) gondolnak ehhez az emberek. ) Pl. "szót sem" az aranymetszésről"... vagy arról, hogy mi is az a "Fibonacci-sorozat" (?)- és egyebekről szót sem.
Na, de nem bonyolítanám ennél jobban ! -
(sajnálom - vagy szerencsére (?) - még egy gondolatom nem jut eszembe (...) de azt majd talán máskor...)
********************************