2009. április 6., hétfő

Tojásírás, méhviasszal.

TOJÁSFESTÉS

A tojás az élet keletkezésének jelképe mindenütt a világon. Sokszor előkerül a teremtésmítoszokban, termékenységgel, újjászületéssel kapcsolatban.
A keresztény vallás is átvette ezt a szimbólumot: A feltámadást, az új életet látja benne. Ezért ajándékozunk húsvétkor egymásnak tojást. A tojás színezése is nagyon fontos: ez emeli ki a mindennapiból, és ez teszi ünnepivé. A magyar területen a piros (az élet, az öröm színe, Krisztus értünk kiontott vére) a legelterjedtebb.
De ez a szokás sokkal mélyebb gyökerű: ősi termékenységvarázslás. A fiú megöntözi a leányt, mire a leány új élettel ajándékozza meg (=tojás).
Nem lehet véletlen a tojások díszítése sem. Ha jobban megfigyeljük, az ősi magyar hitvilág óvó-védő, rontáselhárító jeleit fedezhetjük fel bennük. (pl. az úgynevezett dobköteles minta a régi sámándobra utal…)


Írott tojás kelléke:
íróka (népi nevei: kesice, gica , gice, kandé)
Elkészítése:
Végy egy kifogyott “ mustáros tubust”, vágd ketté és kis lemezkéket csvard fel egy hústűre, vagy vastag varrótűre. Kapsz egy kis csövecskét az így kapott csövecskét kösd bele egy behasított, kb. 10 cm hosszú, ceruzavastagságú botba, és már kész is az írókád. kb.méhviasz vagy5 cm vastag gyertya, festőlevek, papírtörlő, szalonna…




Méhviasz, ( ez melegítésnél nem kellemetlen szagú ) de ha nincs jó a gyertya is ( Vigyázzni, mert ha rácseppen a kézre éget) festőlevek, papírtörlő, szalonna…


Előkészítés: a tojásokat nagyon sós vízben 1/2 óráig főzzük. Ekkor sokáig eláll és nem büdösödik meg! A langyosra hütőtt tojásokat az állandóan melegen tartott méhviasszal megmelegíitjük az irókákkat ( gicét) ha már habzik a fém rész akkor a melegítést lejebb vesszük és mártogatással megkezdjük a minta viaszolását,megrajzolását lásd a képen.

A természetes színeket így lehet elérni ,én sokszor a vöröshagyma levet használom, de most a játszóházi foglalkozáshoz a gyorsabban elkészíthető egészségre nem káros festéket használtam
Piros:
Festõmályva (Althaea rosae var.nigra) Ma is termesztik. A virágok szárított szirmait a Herbária boltjaiban megvásárolhatjuk. Attól függõen, hogy a festõlé savas vagy lúgos, a kapott szín más ésmás lesz.
Vereshagyma héja. Igen elterjedt. A tömény, kihûlt fõzettel barnáspiros tojásokat készíthetünk.Timsó hozzáadásával gyönyörû napsárga színt kapunk.
A lilahagyma héja sötétbarnára fest.
Sárga:Vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ága és rügye. Ehez is kell timsó.
Barna:Vadalmafa és vadkörtefa kérge vegyesen + timsó
Veres és lila hagyma héja vegyesen. Ebbe nem kell timsó.
Zöld:Zöld búza fõzete
Fekete bodza zöld bogyói
fekete áfonya levele és zöld termése


Egy pár szót a mintákról : van köztük fenyőágas, gereblés, tulipános, szíves.
A gereblés-villást Avar kori sírban találták, őrző-védő jelentőséggel bírt.
A legvégén szalonna börkével át fényezzük, én most nem melegítettem le róla a viaszt, még növelte a fényességét, kiemelte a színét.


Úgy tünik sok munka van vele,de megéri!Jó munkát kívánok hozzá!

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Mennyi szép tojás. Nálunk Leány szeret díszíteni.

amari írta...

Mindig tanul az ember...Még sose hallottam, hogy a főzővízbe sok sót kell tenni. Most akkor kimegyek és még teszek bele sót :-) Ugyanis én most főzöm a tojásokat, s ma este, vagy holnap akarom kipingálni.

kyba írta...

Köszönöm, hogy benéztetek hozzám, amarinak üzenem,a só hatására pl.nem lesz törékeny a héja és a festék is jobban befogja. Ezt a kecskeméti játékházban lévő kiállításon tanultam, mivel ott hosszú évekre készített írott tojásokat őríznek.