2009. április 19., vasárnap

Vaszary János

Vaszary János (Kaposvár, 1867. november 30. – Budapest 1939.[1] április 19.) magyar festőművész és grafikus.


A Mintarajziskolában Székely Bertalannál és Greguss Jánosnál kezdte tanulmányait. 1887 után előbb Münchenben von Hacklnál és von Löfflitznél tanult. Bastien-Lepage francia festő Münchenben kiállított képeinek hatására Párizsba ment, s ott 1899-ben beiratkozott a Julian Akadémiára. A legnagyobb hatással voltak rá Hollósy Simon és a körülötte csoportosuló nagybányai művésztelep festői, művészete azonban mindvégig francia ihletettségű maradt.

Korai művei a szecesszióhoz közelítő gobelinek magyar népművészeti motívumokkal. Puvis de Chavannes hatása fedezhető fel olyan szecessziós jellegű festményein, mint a Bizánci Madonna, Aranykor.


Vaszary festészetében vissza-visszatérő téma az árkádiai táj és benne az ősi, paradicsomi idill, ahol fiatal fiúk és lányok önfeledt játszadozásának lehetünk tanúi. Aranykor c. festményén ugyanez az idill, misztikum és romantika hatja át a képet. Vaszary koloritja egyetlen tónusra szűkül, a hangsúly az alakok anatómiailag pontos megformálására kerül. Újdonság, hogy az egyszerűen ábrázolt témát pompás keretbe illeszti, ahol a növényi ornamensekkel gazdagon díszített keret továbbviszi, inkább meghosszabbítja, mint bekeretezi a vásznat.

Később visszatért a realista-naturalista megfogalmazású életképekhez. (Részes aratók, 1901; Szolgalegény, 1902; Aranykor, 1897-98). Sokat utazott. Az 1900-as évek második felében a francia impresszionizmus hatása érződik képein (Álarcos bál, 1907; Tatai strand, 1909)



A festő zsengéinek egyike ez az 1894-ben készült festmény. Előzmény és folytatás nélküli, koraisága ellenére kiforrottnak tűnő alkotás. Egy fiatal nagyvilági párizsi nő arcképe. Homogén zöld háttér előtt egy érzéki, szép nő látható, akinek szépségét az arcon, a nyakon és a ruhán elhelyezett élénk, színes kiegészítők hangsúlyozzák.

1 megjegyzés:

amari írta...

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet rá ! Megihletett. :-) Küldöm a diasort !