2009. április 23., csütörtök

"csak az a szép zöld gyep. csak az fog hiányozni."



Janikovszky Éva (Kucses Éva) (Szeged, 1926. április 23. – Budapest, 2003. július 14.) író, költő, szerkesztő
Valószínűleg minden gyermek és felnőtt egyaránt tudna idézni néhány felejthetetlen mondatot.
"Apukám sokszor mondja nekem, hogy vigyázz, mert kihozol a sodromból. De mindig későn szól, mert olyankor már kint van."
Ezt és számos hasonló mondatot köszönhetnek a magyar olvasók Janikovszky Évának, az összetéveszthetetlen humorú, sajátos látásmódú írónőnek, aki egyszer s mindenkorra leszámolt a "tekintélyelvű", felnőtt szemléletű írással. Janikovszky Éva 1926-ban született Szegeden, s érdekes fordulata az életnek, hogy bizonyos Bartos Lipót úr szegedi papírboltjában 1930-ban szerencséje volt találkozni Móra Ferenccel, aki meg is simogatta az akkor 4 esztendős szöszke kislány buksiját. Persze akkor még nem sejthette sem Éva, sem senki más, hogy egyszer majd ő lesz az íróról elnevezett kiadó lektora, főszerkesztője, később vezetője, ma pedig legendás írónője. Első kötete 1957-ben jelent meg, amelyet utána még 30 követett, köztük a híres lányregények: a Szalmaláng és az Aranyeső, illetve az örökzöld gyerekkönyvek: a Kire ütött ez a gyerek?, a Velem mindig történik valami, az Az úgy volt és még sok-sok felejthetetlen írás. Málnaszörp és szalmaszál címen, 1970-ben megjelent könyvéből Palásthy György filmrendező Égigérő fű címmel rendezett játékfilmet, amelyből azután több generáció által használt szállóige lett a "csak az a szép zöld gyep. csak az fog hiányozni." mondás, a nyugdíjba vonuló parkőr, Poldi bácsi sóhaja.


Rajz János színészt a gyermekek többsége, Janikovszky Éva, Égigérő fű című ifjúsági filmjének Poldi bácsijaként ismerhetik. Ő játszotta az 1979-ben forgatott filmben az idős parkőr szerepét.

3 megjegyzés:

amari írta...

Imádom Janikovszkyt. Azt hiszem mindegyik könyvét olvastam. Ezt a finom, kedves humort, ami az övé volt, senki se tudja utána csinálni.

@x írta...

Remélve (?) hogy más blogba írtam volna ?- ill. ha valakihez nem jutott volna el a hír ?- a napokban volt ( ma még tart) (vasárnap) (Bp.) a "Könyvfesztivál" ! - bocs',hogy nincs időm (?) - jelenleg weboldalakat ajánlani.
Mivel épp' tegnap kaptam meg ( postai úton) ezt : www.lira.hu
- akit érdekelne, abban ügyesen kattintgatva ott vannak az újdonságok ...
(Könyvklub magazin - megjelenik 2 havonta - stb. de néha ingyen is adnak belőle a könyvesboltokban.
(Pécsi (nagy) Posta sarkon... stb. )
********************************

@x írta...

(sajnos - vagy szerencsére - elfelejtettem - de mintha Janikovszky Éva fia (?) is könyvkiadással foglalkozna ? ) -
(Szerencsém ?- én főleg J.Évával készült tv. műsorokat szerettem - pl. "beszélgetett" vele Vámos Miklós - és több ilyesmi.) -
@amari se vegye "kötekedésnek" - de pl. Szabó Magda (?) - most nem a "könyveiket hasonlítom", hanem a "személyiségüket".- ( na, röviden ennyit...)
(- mert pl. engem Jókai Anna (?) - miért "idegesít" annyira ha csak meglátom, már akkor is ?...)
********************************