2009. április 11., szombat

A harangok Rómába mentek...

Kíváncsi kutakodásaim közben egy 2005. évben Katona István cikkére akadtam, most megosztom Veletek. Úgy gondolom, most is találunk benne ismeretlen információt.

A harangok Rómába mentek

Anyai dédnagybátyám kanonok volt. Hajlott kora ellenére akkor, amikor én még lassacskán eszmélgettem, egy-egy vasárnapi szentmise utáni közösen elfogyasztott ebéd alkalmával mindig arról beszélt, újra kellene tanítani a magyarokat ünnepeik, szokásaik megtartására, mert különlegesen fontosnak tartotta azokat. Egyszerűen más állapotba kerül az ember a közösségen belül, ha a megszokottól, a hétköznapoktól eltérően viselkedik. Mert az ünnep kötelez! Kötelez a hagyományok megtartására, továbbéltetésére, kitép bennünket a szürkeségből, színt, örömet hoz az életünkbe. Megtartó ereje van! Felháborítónak tartotta, hogy az idegen kultúrák minduntalan ránk telepednek. Értelmezése szerint már az is nagy bűnnek számított, hogy a hónapjaink nevét sem tudjuk magyarul. És folytathatnám megannyi lázadozását, felháborodását, amelyeknek hol visszafojtott csendességével, hol pedig a szószékről mennydörgő hangorgánumával adott nyomatékot. Mindez még a múlt század hatvanas éveinek elején történt, amikor ugye még merőben más világot éltünk.
Ma, amikor már érett férfikorban vagyok, értettem meg a kanonok úr agg lázadásait úgy istenigazából. Bivaly nagy erővel tudnám már a fájdalmas igazságait a világba tele torokkal beleordítani, hogy megszégyenítőnek tartom azt a szellemi nihilt, azt a semmitmondás művészetét, amely mint szenny és mocsok ragad ránk, fojtogat bennünket hit nélküli életünkben! Ahol a hatalmasok minduntalan visszaélnek hatalmukkal, akkor is, ha tudják: népükért esküdtek Isten és ember előtt. Ugyan elmondja-e valaki ma felnövő fiataljainknak, hogy Szent György havában van a nagyböjt és húsvét? Hogy nagyhétben van nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat és húsvétvasárnap.

Mert már csak a húsvéthétfő, az öntözködés az ismert és fontos számukra. A megváltó halála és feltámadása belefullad a nyuszik ünnepébe és az alkoholba! Hát itt tartunk ma. Olyan jó lenne, ha nem kellene leírni, miért mennek a harangok nagycsütörtökön Rómába! Olyan jó lenne, ha nem kellene leírni, hogy azért locsolkodunk, mert a zsidók vízzel öntözték azokat az asszonyokat, akik Jézus feltámadásának hírét vitték, vagy mert a víz termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja a locsolkodásnak! Mert nagyszombat a tavasz, a természet megújulása, az ember megtisztulása, asszonyaink nagytakarítása. Húsvétvasárnap Krisztus feltámadása. Egyre kevesebben tudunk már az ételszentelésről, Jézus-keresésről, határjárásról, kakaslövésről...
Ha már minduntalan kritizálom fiataljainkat tudatlanságuk s érdektelenségük miatt, elgondolkodhatunk azon is, hogy mindezeknek a hiányosságaiknak a bűnösei alapjában véve mi vagyunk. És elgondolkodhatnának egyházi és világi méltóságaink is, mert nekik is illenék ismerniük a liturgikus nagycsütörtöki lábmosás történetét, mert ez a szokás évszázadokon keresztül szerepelt az egyházi szertartásokban is. Magas rangú főpapok és királyok mosták meg ilyenkor tizenkét koldus lábát, aminek az volt a célja, hogy alázatra nevelje a hatalmasokat.

5 megjegyzés:

@x írta...

Sajnos ma (szombat) lemaradtam arról, hogy megtudjam,- a tv.-ben (délben) harangoztak-e ? [ Most megint várhatok egy évig... ]
Ha valaki tudna erről pontosabbat, kösz' ha megírná.
****************************
Más : (kedvelt olvasmányom)
Ancsel Éva : Hogyan kell harangot önteni (azt hiszem a Goggleban is olvasható )

@x írta...

Persze, Google-t írtam volna...
[ Ha nem egészen ide tartozik, de ajánlom (aki nem ismeri)- hetente van ! -
http://nol.hu/mozaik/heti-kviz_2009apr10
Ügyes kattintgatással mind az eddigi 15 megnézhető a www.nol.hu - ban

Unknown írta...

Szép tavaszt és áldott ünnepet!

kyba írta...

@x Nem kell egy évig várni, mert a harangok a nagyszombati esti körmenet után újra megszólalnak. Így tehát a TV-ben a déli harangszó legközelebb vasárnap délben hallható.
Egyébként nálunk a Református templom tornyából a déli harangszót minden nap lehetett hallani.

kyba írta...

@x Ancsel Éva:Hogyan kell harangot önteni c. írását már korábbi ajánlásod alapján már megismertem, amit köszönök. Nagyon sok jó, mély ember ismerő írásáról tett már bizonyosságot, de valóban e fent nevezett írása kiemelkedő!!!